Состојки:
1 Кисела зелка
1 чаша ориз
1 праз
1 морков
1 кромид
Половина шолјичка масло
Половина лажиче ким
1 ловоров лист (искршен на парчиња)
Половина лажиче црн пипер
Сол
Оригано по желба
Црвен пипер
Приготвување:
Во поголем сад ставете масло и пропржете ги кромидот и празот.
Додадете го морковот, а потоа и оризот кој претходно ќе го потопите во вода и ќе го исцедите. Динстајте 10тина минути.
Тргнете ја мешавината од рингла и зачините.
Одвојте ги листовите од зелка и почнете да ги виткате сармите.
Прелијте ги со вода, покријте ги со неколку цели листови зелка и печете.
Најдобро е да ги печете во рерна на 150 степени, неколку часа.