Ако сè уште барате брзи рецепти за леб без квасец и сакате поздрава верзија од класичната, можеби ќе ви се допадне рецептот подолу.
Тоа е леб богат со протеини кој исто така може да послужи како одлично предјадење, а одлично ќе оди и со чаша јогурт, без никакви други додатоци.
Овој леб ќе им се допадне и на оние кои се обидуваат да изгубат некој килограм, но никогаш не можат да се откажат од таа намирница.
Состојки:
250 г овесни снегулки (можете да ги смелете, а ако се од ситните и не мора)
1 лажичка прашок за пециво или сода бикарбона.
3 јајца
500 г свежо сирење
1 лажичка сол
4 лажички мелено ленено семе
2 лажици маслиново масло
Приготвување:
Загрејте ја рерната на 180 степени Целсизусови
Садот за печење леб прекријте го со хартија за печење или со некое масло по ваш избор.
Во сад измешајте ги сите состојки, а овесните снегулки, можете, но ако се ситни и не морате да ги смелите.
Помешајте ја смесата додека не стане компактна, а потоа префрлете ја во садот за печење и печете ја 35 до 40 минути.
Кога е лебот печен, пред да го послужите почекајте да се излади.
Напомена: По желба додадете и некои други семки, а ако не го изедете истиот ден, чувајте го во фрижидер поради јајцата.
Фото: Pixabey