Ова е рецептот кој нашата читателка Рада Живанова го прави по нејзино, само еднаш годишно, во чест на Свети Стефан. Затоа, вели, не штеди на материјал. Со време открила и дека не треба да се брза со печењето бидејќи е баклавата највкусна кога се пече долго, и на тивко.
Состојки:
1 кг кори
1 кг ореви, толчени во аван
1 рака шеќер
1 рака гриз
цимет по желба
За шербетот:
1.100 г шеќер
800 г вода
1 ванилин шеќер
сок од 1 лимон
Приготвување:
Оревите се толчат во аван, а потоа во нив се ставаат 1 рака шеќер, 1 рака гриз и цимет по желба. Се меша убаво.
Се ставаат во тепсијата најдолу 4 кори, и се става од филот. Потоа се става фил на секоја втора кора, а најгоре се ставаат повторно 4 кори. Се сече на баклави и се става да се пече. Се топи 1 путер во тенџере и му се додава 1 шолја зејтин. Со ова се полева исечената баклава и се става во загреана рерна. Трикот за оваа баклава на квадрат е во бавното печење на ниска температура. (Нашата читателка ја пече 3 часа на 150 степени.)
Шербетот, откако ќе проврие се остава да врие само 3 минути па топлата баклава која тукушто ќе ја извадите од рерна се прелива со врел шербет. За 15 минути го впива целиот шербет и можете да уживате.