Состојки:
Пилешко бело месо
2 моркови
2 чешниња лук
1/2 главица кромид
Коцка путер и маслиново масло
2 лажици брашно
Сол, црн пипер, мешавина од суви зачини
Вода
Свеж магдонос
пола кисела павлака
За прилог: ориз
Приготвување:
Ставете го месото во тенџере со вода да се свари, а по некое време додадете ги во истото и кромидот и морковите.
Во друго тенџере на тивок оган ставете коцка путер и малку маслиново масло и пропржете го брашното, па додадете го исечканото лукче и додавајте малку по малку од водата во која се вареше месото и мешајте со рачна маталка за да не се направат грутчиња.
Откако ќе се префрли целата вода, се става и исечканото сварено месо, се зачинува и се остава се заедно да се провари уште 5-10 минути. На крајот се додава павлаката, се промешува и се трга од оган. Се поросува со сечкан магдонос.
Како прилог сварете ориз, а потоа сервирајте во чинија такашто ќе го прелиете оризот со ајмокац.