Зелката е вистински благодет за имунитетот и варењето, а се нарекува и антистресен зеленчук.
Лековитите својства на зелката, без оглед дали е свежа или кисела, кои се традиционален домашен деликатес во студените денови во нашиот регион, се познати илјадници години.
Расолот од кисела зелка се препорачува како лек за чистење на организмот и како природен лек за ослободување од мамурлак.
Метла за желудникот и цревата
Киселата зелка е одличен извор на витамини Ц и К, калиум и калциум. Долго пред научниците да го откријат витаминот Ц, морнарите со себе носеле буриња кисела зелка за да спречат скорбут.
Киселата зелка е наречена метла за желудникот и цревата, а истовремено ги зајакнува нервите и го поттикнува создавањето на крвни клетки. Бактериите на млечната киселина од киселата зелка ја одржуваат цревната флора здрава, а со тоа и целокупниот имунитет на организмот.
За да се зачуваат хранливите материи и пробиотиците, и за полесно варење, се препорачува киселата зелка да се јаде сирова, без да се зготви. Ако го додадете во некое јадење (на пр. вариво од грав), сторете го тоа дури на крајот на готвењето.
Во прочистувачките третмани за детоксикација на организмот, наместо меѓуоброк, можете да се напиете чаша сок од кисела зелка. Како лековита и вкусна комбинација, се препорачува салата од кисела зелка со маслиново масло и лук.
А еве како се скиселува рендана зелка
Садот во кој ќе се кисели зелката (стаклен, но може и пластичен за поголеми количини) измијте го со раствор од вода и алкохолен оцет.
Исчистете ја главата од зелката од оштетените лисја, пресечете ја на половина и извадете го срцето (кочанот).
Измерете ја ренданата зелка и додадете 2% сол (на пр. додадете 1 лажица сол на 1 кг зелка).
Добро промешајте ја солената зелка малку да омекне за полесно да се притисне во садот.
Наполнете го садот слој по слој, притискајќи го секој добро со тупаница. Притоа, ќе забележите како зелката го ослободува својот сок. Кога садот е половина исполнет, покријте ја зелката со фолија (за зима) и ставете нешто тешко за да го држи стиснат. Некогаш, луѓето користеле камен, но за полесно затворање на садот, можете да направите тег од кесичка исполнета со вода, бидејќи со тоа рамномерно ќе се распореди тежината на сите делови на зелката.
Оставете ги садовите со зелка да стојат на 18 – 20 степени околу 4 – 4,5 недели.
Потоа треба да се следи зелката, но да не се допира премногу. Појавата на меурчиња е нормална, но кога се формира бел талог, треба да се отстрани. Секој пат кога ќе ја исчистите зелката од талог, задолжително направете го тоа со чисти раце за да не се контаминира зимницата.
По 4 недели, ако мислите дека би можело да биде готово, отворете го садот и слободно испробајте парче зелка. Таа мора да биде фина, кисела, не премногу мека, по малку крцкава, со убава боја и пријатен вкус.
Ферментираната зелка, ако не ја јадете веднаш, чувајте ја во помали тегли или вакумирајте ја во кесички.
Фото: Pixabay