Пуканките се добиваат од целите пченични зрна кои се задржани во нивниот природен облик, па поради тоа, сите витамини и минерали, кои главно се наоѓаат во лушпата, се зачувани и во пуканките. Тие содржат витамини B1, B2, B6, железо, магнезиум, фосфор, калиум, цинк, бакар, манган, а истовремено се и еден од најбогатите извори на растителни влакна.
Покрај сите хранливи состојки – витамини, минерали, влакна и антиоксиданси кои му помагаат на организмот во борбата против разни болести, пуканките заситуваат побрзо од рафинираните житарки кои во процесот на преработка ги губат влакната и нутриентите. Научниците дури тврдат дека внесувањето на целовити житарки има врска и со подолг живот, помалку воспаленија и понизок ризик од срцеви болести, тумори, дијабетес и дебелина.
Велат и дека три порции целовити житарки на ден го намалуваат БМИ (индекс на телесна тежина) и салото на стомакот.
Многу научници и нутриционисти се загрижени поради влијанието на ГМО храната на здравјето, особено затоа што таа се уште не е доволно истражена. А ако сакате да избегнете ГМО, на кесичката со пуканки побарајте ги ознаките кои потврдуваат дека не е ГМО или дека се произведени по органски пат.
Најдобро е да купите цели зрна пченка наменета за правење пуканки и да си ги направите сами, во обично тенџере. Подготвувајте ги со многу мала количина масло и не претерувајте со солта.
Загрејте ја ринглата, ставете го тенџерето во кое сте додале малку масло (најдобро е да употребите маслиново помас масло), да ги истурите внатре зрната, да ставите капак, да протресете неколку пати и за само неколку минути, вашите грицки ќе бидат готови. Филмот може да почне.