Шест добри идеи како да го искористите презреаното овошје

Еве неколку интересни идеи како добро да го искористите презреаното овошје

0
235

Смути

Ако имате дома овошје дома што никој повеќе не сака да го јаде, тогаш ставете ги сите свои грижи во миксер. Можете да помешате свежо, презреано и замрзнато овошје. Додадете малку течност, можеби малку семки и презреано киви ќе дадат феноменален вкус. Освен тоа, ќе добиете многу витамини и нешто слатко.

Nicecream

Класика: Бананите кои имаат кафени дамки се вистинската работа за таканаречените „nicecream“, односно „Nana Ice Cream“.

Исечете ја презреаната банана на парчиња и замрзнете ја. Откако некое време е во замрзнувач, ставете ги парчињата во миксер и измешајте ги додека не добиете кремава конзистенција. Основата е готова и веќе можете да ја јадете. Се разбира, има многу варијанти – можете да додадете и друго замрзнато овошје или малку грчки јогурт, што ќе направи сè уште покремаво.

Овошен колач

Презреаното овошје – но и свежо, а кисело – е одлично за колач. Направете едноставно тесто (рецептот можете да го најдете на безброј места на Интернет или во готвачот на вашата баба) и искомбинирајте го со разни овошја. Никој нема да знае дека бананите или јагодите биле презреени.

Овошно пире

Можете исто така да направите овошно пире без додаден шеќер (или со малку шеќер). Презреаното овошје сварете го во тенџере со малку вода, а потоа направете од него пире па искористете го за збогатување на десертите со овошна компонента.

Овошна кожа

Љубителките на слатко ќе се веселат на оваа здрава алтернатива за гумените мечиња и други слични десерти. Таканаречената овошна кожа можете да ја направите сами дома – потребно ви е само малку време. Ставете го овошјето во миксер и мешајте додека не се направи каша слична на мус. Ако е премногу течна, додадете малку јаткаст мус по избор. Потоа, таа смеса размачкајте ја по лим обложен со хартија за печење на дебелина од 0,5 см. Оставете да се исуши во рерната на 50 до 80 степени. Во зависност од тоа колку течност содржи овошјето, тоа ќе трае околу четири часа. Кога е готово, можете да го комбинирате со зеленчук, семки и разни други состојки.

Фото: Pexels