Состојки:
2 јајца
3/4 четвртини од шолја јогурт
четвртина шолја масло
2 лажички екстракт од ванила
2 шолји брашно
1 шолја шеќер
1/2 шолја какао
една и пол лажичка цимет
една лажичка прашок за пециво
една лажичка сода бикарбона
пола лажичка сол
2 шолји рендана тиквичка
За чоколадниот прелив:
150 мл слатка павлака
Шолја шеќер
четвртина лажичка екстракт од ванила
четвртина шолја стопен путер
120 мл /0,5 шолја стопено темно чоколадо
Приготвување:
Измешајте ги јајцата, маслото, јогуртот и ванилата, па матете со жица за матење. Во друг сад измешајте ги брашното, шеќерот, какаото, циметот, прашокот за пециво, сода бикарбоната и солта и додадете ги во смесата со јајца и повторно промешајте.
Додадете ја ренданата тиквичка и промешајте со лажица. Ставете ја смесата во калап обложен со хартија за печење и печете 30 минути на 180° С. Кога ќе се испече, отстранете ја хартијата за печење.
За преливот од чоколадо: Во сад со миксер изматете ги слатката павлака, шеќерот, ванилата, стопениот путер и чоколадото. Премачкајте ја тортата со добиената мешавина.
Фото: Pexels