Чекајте, дали сега треба да го користиме црвеното вино како спортски напиток?!

Една нова студија сугерира дека полифенолите од грозјето можат да помогнат во намалување на оксидативниот стрес предизвикан од вежбањето. Но дали ова важи и за виното?

0
239
[Фото / jiaodong.net]

Грозјето и виното се две различни работи, но, бидејќи виното се прави од грозје, дали е можно некои здравствени придобивки на овошјето да можат да се најдат и во шише вино? Ако е така, новото истражување сугерира дека една чаша црвено може да послужи како пристоен спортски напиток после тренинг. (Зарем тоа не би ги направило среќни играчите на НБА!) Но тоа не значи дека треба да почнете да го полните шишето за вода со вино.

Една статија објавена минатата недела во „Journal of the International Society of Sports Nutrition“ истражува, како што се вели во насловот, „Полифеноли од грозјето за оксидативен стрес предизвикан од вежбање“. Како што објаснува истражувањето, вежбањето може да доведе до оксидативен стрес кој е поврзан со сите видови здравствени проблеми. Се верува дека антиоксидансите се спротивставуваат на оваа нерамнотежа во организмот и како што пишуваат авторите, „расте интересот за употреба на овошје и зеленчук богати со полифенол за да се ублажи физиолошкиот стрес предизвикан од вежбање“.

Во грозјето има многу полифеноли, антиоксиданси, и како четврто најпроизведувано овошје ширум светот, е лесно достапно. Така, истражувачите разгледале десетина постојни студии за да утврдат дали „стратешкото надополнување со производи базирани на грозје може да биде добар пристап за ублажување на оксидативниот стрес предизвикан од вежбање“.

Нивниот заклучок е: Да, „Се чини дека додатоците со полифеноли од грозје имаат позитивен ефект против оксидативниот стрес”. Но, ефектите зависат од листата на фактори какви што обично има на алиштата во врска со начинот на кој се перат: дозата на додатокот и колку време е потребно, неговиот вкупен полифенолски профил, па дури и типот на вежби и спортистот што ги прави.

Добро, добро, но што е со виното? Трудот навистина го допира виното, но само споменува дека виното не било вклучено во ниту едно истражување што го разгледале авторите. „Виното може да биде добра опција како производ добиен од грозје со важен извор на фенолни соединенија“, почнуваат авторите. „Сепак, имајќи предвид дека виното содржи алкохол и не може да биде опција за сите потрошувачи поради одредени услови на болест, религиозни ограничувања или старост, тоа не беше разгледано“.

Со оглед на тоа, заклучокот содржи неколку дополнителни лоши вести за виното како самостоен спортски пијалок: „Со оглед на дозата на суплементација во овие студии, се чини дека е малку веројатно спортистите да добијат доволно количество полифеноли од исхраната“. Наместо тоа, авторите предлагаат да се фокусираат на „производи со сконцентрирани полифеноли базирани на грозје“, наместо, да речеме, на мерлот.

Сепак, истражувачите – кои доаѓаат од шпанскиот Баскиски сојуз за истражување и технологија и Универзитетот во Баскија – рекле дека е потребно повеќе истражување. „Со оглед на ветувачките докази, иако сè уште ограничени, треба да се спроведат повеќе пилот студии за влијанието на полифенолите од грозје врз оксидативниот стрес кој го создава спортот за да се утврди оптималната концентрација, дозата и ефектот на оксидативниот стрес за таргетираните спортисти.

Сигурен сум дека наоѓањето волонтери за проучување на ефективноста на виното не би било тешко; особено ако им требаше контролна група што не вежба.

На фотографијата: Двајца тркачи пијат голтка вино што се нуди бесплатно долж патеката за трчање за време на Интернационалниот вински маратон Пенглаи (Penglai Wine International Marathon)

Фото: jiaodong.net

Текстот е од ТУКА.