Сè што некогаш сте знаеле за здравата исхрана не е точно

Во морето од бројни правила што ни кажуваат како да се храниме здраво, ви донесуваме пет правила за здрава исхрана што треба - да ги прекршите!

0
348

Не постои една магична диета за секого, но постојат правила што треба да се следат, но и некои што треба да се прекршат.

1. Правило „јадете појадок, ручек и вечера“

Ако некогаш сте чуле дека појадокот е „најважниот оброк во денот“ и дека „не треба да го прескокнувате“, знајте дека ова е првото од петте правила за здрава исхрана што треба да ги прекршите. Се разбира, ова се прави и под одредени услови: ако вашето тело не сака, немојте да се присилувате да јадете во одредено време. Исто така, ако вашиот животен стил е различен, прилагодете ги оброците според тоа.

2. „Игнорирајте ги своите желби“

Петте правила за здрава исхрана што треба да ги прекршите го вклучуваат и она дека не треба да јадете јаглехидрати или чоколадо. Ако телото ги има овие потреби, тие треба да бидат исполнети, а клучот за правилно контролирање на овие желби е да најдете начин да ги задоволите без претерување – по малку од она што го сакате добро ќе ви дојде. На тој начин, уживајте во сè што сакате, без да се откажувате.

3. Правило „ден за мамење“

И кога сте сити по обилен ручек, земате повеќе, бидејќи е ден за мамење. Ако генерално јадете добро, рамнотежата е важна, за да не се лишувате од некоја храна што ви се допаѓа, па нема да се чувствувате како да ви е воопшто потребен ден за мамење.

4. Правилото „легнете си гладни“

Многу луѓе велат дека ќе се здебелите ако јадете пред спиење, но ако не го сторите тоа, веројатно ќе се будите често и ќе бидете алчни наутро. Ова е најважното нешто за добар сон. Секако, не претерувајте со храната.

5. Правилото „само диетата е важна“

За многу луѓе, строгото придржување кон диетата е единствениот начин на слабеење, но и други фактори влијаат на тоа. Уживајте во вкусни јадења со вашето семејство, бидејќи тоа е исто така важно за вашата општа состојба.

Фото: Pexels