Придобивките од флекситаријанството: упатство за правилна исхрана

Флекситаријанство, или „флексибилно вегетаријанство“ е уште еден тренд на исхрана, што вклучува повремено консумирање месо, но не какво било

0
211

Дали сакате трајно да ги смените лошите навики во исхраната што ве доведоа до дебелина, висок крвен притисок, висок холестерол, шеќер и маснотии во крвта? Решението не е во модерните диети, туку во соочувањето со проблемите и секојдневната, мудра борба со нив.

Чести причини за дебелината и нејзините последици се потпирањето на преработена храна и недоволна застапеност на зеленчук, овошје и необработени житарки во исхраната. Затоа не е на одмет да се прифатат добрите насоки на флекситаријанството.

Што е флексибилно вегетаријанство?

Самиот збор кажува дека оваа исхрана има вегетаријанска основа. Нејзините приврзаници сметаат дека месото е извор на квалитетни протеини, но не го јадат секој ден. Тие особено избегнуваат производи од месо, што е позитивно со оглед на фактот дека многу производи од суво месо, како што се виршлите, се мрсни, направени од сировини со понизок квалитет и со додавање на адитиви чиешто често внесување може да има негативни последици по здравјето на луѓето.

Спротивно на тоа, флекситаријанството фаворизира непреработена, односно минимално преработена храна од растително потекло, меѓу кои во денешно време значајно место имаат неправедно занемарените мешунки: соја, леќа, наут и грав. Нивното присуство во исхраната на современиот човек е многу оправдано. И додека тие се, од една страна, богати со микроелементи, протеини и сложени јаглехидрати, од друга страна се сиромашни со масти. Ова ги прави идеална храна во борбата против дебелината.

Производите од мешунки како хумус, тофу и темпе ја збогатуваат нашата исхрана и ја прават разновидна.

Вклучете темпех и хумус во вашата исхрана

Темпе е соја производ на хидролизирани протеини. Бидејќи протеините се веќе разградени, искористливоста на нивните аминокиселини е подобро. Исто така, за време на ферментацијата на сојата и производството на темпе, се разградува фитинската киселина, која, фигуративно кажано, ги заробува минералите и ја намалува нивната искористливост и придобивките за човекот. Покрај тоа, активните состојки на темпехот покажуваат антибактериско дејство, па затоа се користи во случаи на дијареја и други дигестивни проблеми. Покрај тоа, овие корисни материи не ја губат својата ефикасност со термичка обработка. Овој производ од соја е извор на диетални влакна и со тоа придонесува за работата на цревата и отстранувањето на штетните материи од организмот.

Хумусот е намаз од мешунки (обично наут), сусам, маслиново масло, сок од лимон и друго. Потекнува од Блискиот исток. Тој е извор на јаглехидрати, протеини, железо, магнезиум, калциум и витамини како што се фолати, Б1, Б2 и Б6. Со специфичен вкус, тој е одличен намаз за леб, крекери и тортилји.

Разновидност на зеленчук и овошје

Вегетаријанството, а со тоа и флекситаријанството, подразбира отвореност кон различни видови зеленчук и овошје. Ова е особено значајно во зима кога има помал избор на свежо овошје.

Предности на храната од растително потекло

Генерално, има многу докажани придобивки од исхраната богата со намирници од растително потекло.

Влакнестата храна придонесува за чувство на ситост, придонесува за губење на тежината и го намалува процентот на масно ткиво во телото
Многу диетални влакна и антиоксиданти го намалуваат ризикот од некои видови на рак (вклучувајќи рак на дојка и дебело црево)
Прехранбените влакна го забавуваат варењето на консумираната храна, со што се спречува ненадејно зголемување на гликозата во крвта
Изобилството на растителни влакна и антиинфламаторното дејство на зеленчукот и овошјето се корисни за луѓето кои страдаат од Кронова болест
Намалениот внес на храна од животинско потекло придонесува за нормализирање на холестеролот во крвта
Гледаме дека придржувањето кон флекситаријанството може да го подобри вашето здравје. Ако имате проблеми со дебелина, висок крвен притисок, висок холестерол, шеќер и маснотии во крвта, секако ќе биде корисно да го намалите внесувањето на сувомеснати производи и да консумирате овошје, цели зрна и зеленчук неколку пати на ден, не заборавајќи ги мешунките.

Пример за дневно мени

Овој пример потврдува дека со малку добра волја е можно да се дизајнира добро мени засновано врз квалитетна и разновидна храна од растително потекло.

Појадок: свежо сирење (урда) со црвена пиперка, пченкарен леб и кефир

Утринска ужина: портокал

Ручек: вариво (грав, пченка, кромид, морков, леќа, магдонос), салата од варено цвекло и ‘ржан леб

Ужина: јаболко

Вечера: печен компир, тофу, салата од кисела зелка (зачинета со магдонос, лук, црвена пиперка, црн пипер и маслиново масло)

Оброк пред спиење: млеко

Фото: Pexels