Пилешко, мисиркино, свинско, говедско,… Кое и колку месо треба да се јаде?

За правилно избалансирана и разновидна диета, не смее да се избегнува месото, сметаат нутриционистите, а се препорачува и консумација на црвено, но посно месо, не повеќе од пет пати месечно

0
515

Петте области во светот каде што луѓето живеат најдолго се протегаат од Јапонија до Грција и сите имаат слична исхрана. Имено, исхраната на луѓето во овие области се темели на растителна база, а потрошувачката на месо е предвидена пет пати месечно.

Thehealthy.com наведува пет видови месо што треба да ги консумирате и оние два вида што треба да ги избегнувате.

Меѓу препорачаните се посни парчиња месо, а од видовите препорачани видови на месо е и исчистената мисирка, која иако е малку помасна, е одличен извор на витамини кои го поттикнуваат здравјето на срцето, варењето на храната, здравјето на мозокот и се одличен извор на енергија. Покрај тоа, мисирката е богата со железо.

Изберете пилешки гради

Освен мисирка, посно месо е и пилешкото, а исчистените пилешки гради се најдоа како втори на листата од препорачани видови на месо. Како бело месо, пилешките гради се одличен извор на хлор, фосфор и рибофлавин.

Со цел да се постигне правилна избалансирана и разновидна исхрана, не треба да се избегнува никакво месо, тврдат нутриционистите, а thehealthy.com препорачуваат консумирање црвено месо, но посно.

„Црвеното месо е важен извор на квалитетни протеини, железо и други есенцијални хранливи материи“, заклучува нутриционистот, додавајќи дека „во согласност со препораките, би било пожелно да се намали внесот на црвено месо во исхраната и неговите производи чиј претеран внес е поврзани со развој на некои хронични незаразни болести, како што се рак на дебелото црево, кардиоваскуларни болести и дијабетес тип 2″.

Покрај ова црвено месо, thehealthy.com препорачува и говедско, исто така, посни парчиња. Според препораките, за еден возрасен, внесувањето на црвено месо треба да биде ограничено на 500 грама за недела на термички обработено месо, или 700-750 грама сирово месо, додека за ризично се смета внесувањето на повеќе од 140 грама црвено месо на ден.

Месото што треба да се избегнува, или да се ограничи потрошувачката, е обработеното месо. Шунка, салама и виршли се видови на преработено месо кои се богати со натриум и заситени масти.

Другите масни меса се исто така на списокот на оние кои не се препорачуваат, но она на што можеме да влијаеме е и подготовката на месото, иако исто така мора да бидеме претпазливи при изборот. При избор на видови црвено месо како свинско, говедско, телешко, дивеч и јагнешко, најдобро е да бидете водени од вашите сопствени вкусови, но обидете се да изберете посни делови без видливи маснотии, а додека подготвувате бело месо, пилешко, мисирка и риба, потребно е да се отстрани кожата што содржи најголем дел од маснотиите.

Фото: Pixabay