Не фрлајте ништо: Како да направите 5 оброци за 5 дена од едно пиле?

Карамелизирајте ги кокошкините коски, пропржете ги со неколку моркови, еден целер и кромид, ловоров лист и малку магдонос, прелијте ги со вода и ставете  да се вари супа која можете да ја искористите на неколку начини.

0
1110

Пилешкото е една од најфлексибилните намирници и дефинитивно е еден од најчестите извори на протеини кој го сакаат и младите и старите и може да биде подготвено на различни начини.

Добрите готвачи не фрлаат храна и знаат како да го искористат секое парче од одделна намирница.

Ако живеете или готвите за две намирници, можете да подготвите пет ручеци или вечери од едно пиле. За почетниците, важно е да знаете како да го исечете пилешкото на парчиња и да ги одвоите специјалните делови за 5 различни оброци.

Понеделник

Испечете ги пилешките гради на грил тава и сервирајте ги со варен зеленчук и сезонска салата.

Добивате здрав оброк богат со протеини, витамини, минерали и диетални влакна кои ќе ви дадат доволно енергија за работниот ден, а нема да ви го оптовари варењето.

Доколку сакате малку „поконкретен“ оброк, сервирајте го со варени тестенини, ориз, булгур и слично.

Вторник

Маринирајте ги пилешките батаци во комбинација од маслиново масло, лимон, лук и жалфија и испржете ги на тава за да се карамелизира кожата, а потоа потпечете ги во рерна. Послужете ги со печени компири од рерна и сезонска салата.
Среда

Карамелизирајте ги кокошкините коски, испржете ги со неколку моркови, еден целер и кромид, ловоров лист и малку магдонос, покријте ги со вода и варете ги во големо тенџере на тивок оган неколку часа. Додека ја готвите основата, пената што ќе излезе на површината отстранете ја со лажица.

Од половина од пилешката супа подготвена на овој начин, направете супа со тестенини и коренест зеленчук што ќе ве загрее и ќе го зајакне вашиот имунитет.

Четврток

Направете рижото по желба и со достапните намирници од фрижидерот подлевајќи го оризот со другата половина од пилешката супа што сте ја подготвиле претходниот ден.

Петок

Остатокот од месото испржете го во вок со зеленчук и јајца, па со оваа сочна смеса наполнете ги малку потпечените тортилји.

Фото: Pixabey