Не мора да сте бебе за да јадете гриз

Гризот има многу важни хранливи материи и чудесни предности кога станува збор за исхраната на луѓето со дијабетес.

0
391

Дијабетесот е едно од хроничните заболувања на кое му е потребна превенција, нега и лекување. Ова може да се реши со здрав начин на живот и консумирање здрава храна.
Анализирајќи која храна е соодветна во исхраната на дијабетичарите, излегува дека гризот (гриз од пченица) може да ѝ помогне на нивната состојба. Пред се, тоа се должи на присуството на влакна во него.

Постојат неколку квалитети на гризот кои се позитивни за исхраната на дијабетичарите.

1. Низок гликемиски индекс

Причината зошто гризот е добар за исхраната на луѓето со дијабетес е поврзана со присуството на низок гликемиски индекс. Во моментот, гризот направен со мелење пченица од централниот дел на зрното има ранг од 44, поради што се смета за храна со низок гликемиски индекс. Како резултат на тоа, гризот може да го намали нивото на шеќер во крвта предизвикувајќи мал ефект врз вкупните нивоа на гликоза. Затоа, дијабетичарите дефинитивно треба да размислат за вклучување на пченичниот гриз во исхраната.

2. Завидно ниво на влакна

Како што веќе споменавме, една од предностите на гризот за сите, а особено за дијабетичарите, е содржината на влакна. Три шолји гриз (околу 56 грама) има околу 2 грама влакна или 7 проценти од препорачаната дневна доза на оваа хранлива материја. Влакната се важни затоа што ја забавуваат апсорпцијата на јаглехидрати во крвотокот, помагајќи да се контролира шеќерот во крвта после јадење. Секој дијабетичар, за да ја контролира својата состојба, мора редовно да консумира одредени видови овошје и зеленчук, од кои ги добива потребните количини на растителни влакна.

3. Ниво на шеќер во крвта

Произлегува дека присуството на магнезиум и диетални влакна во гризот може да помогне во контролирање на нивото на шеќер во крвта. Ова е одличен начин да се намали ризикот од развој на дијабетес тип 2. Во случај на хранливоста на гризот, магнезиумот учествува во стимулирање на контролата на шеќерот во крвта со зголемување на одговорот на клетките на инсулин, кој е хормон што го регулира нивото на шеќер во крвта.

4. Имунолошки систем

Една од предностите на гризот за дијабетичарите е неговата способност да го зајакне имунитетот. Селенот во гриз може да помогне во зајакнување на имунитетот. Исто така, гризот содржи витамини Б и Е, кои се клучни за зајакнување на имунитетот и целокупната борба против болестите.

5. Оптимално варење

Се покажа дека гризот е богат со растителни влакна, и тоа е многу добра работа кога станува збор за варењето на храната. Како резултат, гризот може да помогне во стимулирање на раст на добри цревни бактерии и да поттикне оптимално варење, здрав имунитет и метаболизам. Покрај тоа, влакната во гризот 0можат да помогнат во спречување на запек и надуеност.

6. Антиоксидативно дејство

Изненадувачки, гризот обезбедува селен кој делува како антиоксидант и спречува оксидација на ДНК на клетките и клеточните мембрани. Затоа, како извор на антиоксиданти, гризот може да помогне во заштитата на организмот од одредени здравствени проблеми, како и за да го зајакне имунитетот.

7. Калиум

Последната забележлива придобивка од гризот за дијабетичарите е обезбедување калиум. Овој минерал учествува во подобрување на здравјето на мускулите, но не само за тоа, туку влијае и на здравјето на дигестивниот систем, како и на одржувањето на рамнотежата на течностите во организмот.

Совети за консумирање гриз:

Пред да консумирате, проверете да не сте алергични на пченица или глутен. Исто така, ако претходно сте имале несакани ефекти при консумирање гриз, веднаш консултирајте се со доктор. Покрај тоа што можете да правите пудинг од гриз, гризот можете да го користите и за леб, пица, бисквити или њоки.

Фото: Pixabay