Научниците откриле уште една придобивка од јадењето ореви

Според истражувањето спроведено во медицинскиот центар Beth Israel Deaconess во Бостон, консумирањето на ореви ја олеснува контролата на апетитот.

0
421
Фото: Freepik

Американските научници користеле податоци добиени од девет испитаници со вишок производи кои конзумирале 50 грама ореви на ден во период од пет дена.

Со помош на снимките од уредот за магнетна резонанца, утврдено е дека кај овие испитаници, по прикажувањето на фотографии од храна, доаѓа до јакнење на активностите во делот од мозокот одговорен за контрола на апетитот и импулсите.

Покрај тоа, потврдено е дека оревите содржат високи концентрации на омега-3 масни киселини и други супстанции поврзани со намален ризик од дебелина и дијабетес тип 2.

Фото: Freepik