Се прават за пет минути, се печат за петнаесет и се грицкаат за појадок со вашето прво кафе, чај, какао или некој друг топол или ладен пијалак.
На пример, со ладно кафе, чај од лимон, ѓумбир и босилек, кој е многу убав и во топло, но и во ладно издание.
Од оваа смеса ќе добиете 18 бисквити од околу 8 цм.
Состојки:
3 зрели банани
180 г овесни снегулки
100 г сечкани лешници
1 лимон или лимета
6 свежи урми
1/2 лажиче цимет
по избор 1/2 лажица шеќер од цвет од кокос или мед
Приготвување:
Излупете ги бананите, згмечете ги и исцедете го сокот.
Полијте ги со сокот од лимон или лимета.
Урмите и лешниците ситно исечкајте ги.
Измешајте ги сите состојки и додадете цимет и овесни снегулки.
Во случај да сакате послатки колачиња, додадете уште малку урми или шеќер од цвет од кокос или мед.
Направете еднакви топчиња и сплескајте ги малку, па наредете ги врз хартија за печење.
Печете 15 минути во загреана рерна на 180° С.
Фото: Unsplash