Моќен минерал против воспаление на белите дробови

Најдобар начин да ги победите инфекциите и да го зајакнете имунитетот е секојдневно консумирање на јод

0
270

Пневмонија е инфекција на едното или обете белидробни крила. Што значи тоа?

Тоа значи дека алвеолите, кои нормално апсорбираат кислород, се воспалуваат, се полнат со гној и се зацврснуваат, што пак го отежнува правилното функционирање на белите дробови.

Сето ова неизбежно доведува до тоа крвта и клетките во целото тело да бидат лишени од кислород. Симптомите на пневмонија се движат од релативно безопасни до тешки, па дури и фатални. Пневмонијата започнува со симптоми карактеристични за настинка и грип, кашлица, чувство на исцрпеност, а подоцна и висока температура. Симптомите обично се многу полоши кај постарите лица или кај луѓето со веќе ослабен имунолошки систем.

Пневмонијата главно е предизвикана од инфекција предизвикана од бактерии, вируси или габи.

Тука на сцена настапува јодот. Откриен е во 1811 година од страна на францускиот научник Барнард Куртоа. Јодот е неопходна хранлива состојка што не може да се создаде во организмот. Храната како алги и морски плодови, ракови, зеленчук одгледан на почва богата со јод, се одличен извор на јод.

Одамна е познато дека јодот е неопходен за правилно функционирање на нашето тело, но она што можеби не го знае секој е дека јодот е минерал кој ги убива бактериите, вирусите и габите, кои се главните причини за воспаление на белите дробови.

Оваа состојба може да биде исцрпувачко во најдобар случај, но може да биде и многу болно и потенцијално опасно по живот во најлош случај. Нужно е преземање на некои чекори за грижа за нашето тело и имунолошкиот систем, за да имаме шанса да се бориме против инфекциите, да ги намалиме шансите за воспаление на белите дробови, како и да помогнеме во лекувањето на симптомите на пневмонија.

Најдобрата одбрана е добар напад. Најдобар начин да ги победите инфекциите и да го зајакнете имунитетот е да консумирате доволно од овој скапоцен минерал секој ден. Важно е да вклучите разновидна храна богата со јод.

Фото: Pexels