Може ли премногу кафе да предизвика недостаток на магнезиум?

Како може овој напиток, кој е многу важен за нас, да влијае на нивото на овој минерал кој е многу важен за функционирање на нашиот организам?

0
346

Многумина од нас се големи љубители на кафе. Честопати тоа ни дава причина да станеме од кревет наутро, го буди умот и концентрацијата на работа, но исто така го подобрува нашето расположение и скоро секогаш е сладок изговор за дружење.

Како може овој напиток, кој е многу важен за нас, да влијае на нивото на многу важен минерал за нашето функционирање – на магнезиумот?

Како што веќе знаеме, магнезиумот е скапоцен минерал кој е одговорен за активирање на над 300 ензимски процеси во нашето тело, како и за координација на неколку илјади биохемиски реакции што се случуваат секојдневно во нашето тело. Тој е клучен за пренесување на нервните импулси, за мускулна контракција, коагулација на крв, производство на енергија, метаболизам на хранливи материи и формирање на коски и клетки. Магнезиумот исто така го подобрува здравјето на срцето, спречува мозочен удар и дебелина и ги подобрува расположението и меморијата.

Можеме да добиеме магнезиум преку исхраната од следната храна – зелен лиснат зеленчук, јаткасти плодови, соја, мешунки, овошје, риба и црно чоколадо. Но, најчесто поради забрзаното темпо на живот и непланирање на здрава исхрана, се јавува недостаток на магнезиум, кој лесно може да се компензира преку додатоци на магнезиум.

Нашиот омилен напиток-кафето, за разлика од наведената храна, не се вклопува толку убаво со нашите резерви на магнезиум во организмот. Некои научни студии покажале дека кога пиете кафе, слузницата на цревата всушност има намалена способност за апсорбирање магнезиум, така што официјално постои врска помеѓу луѓето кои пијат многу кафе и недостатокот на магнезиум во организмот.

Некои лекари истакнуваат дека кафето не предизвикува директно недостаток на магнезиум. Самото кафе може да ја намали способноста на цревата да апсорбираат магнезиум, што со текот на времето може да доведе до недостаток на магнезиум.

Понатаму се посочува дека кафето, или кофеинот воопшто, не се основните причини зошто луѓето имаат недостаток на магнезиум. Главната причина за тоа е што, поради современите услови за одгледување и обработка на растенијата, земјата е помалку богата со хранливи материи отколку порано, што значи дека растенијата и животинското месо што го јадеме имаат помалку хранливи материи во себе. Исто така, луѓето не добиваат доволно храна богата со магнезиум преку нивната исхрана.

Единствениот сигурен начин да откриете дали внесувате доволно магнезиум, без разлика дали пиете кафе или не, е да го проверите нивото на магнезиум преку тест на крвта, што е особено препорачливо за луѓе кои пијат повеќе од две или три шолји кафе на ден. Некои од знаците за недостаток на магнезиум што можат да се појават се мускулна слабост, тремор, гадење и губење на апетит.

Заклучокот во однос на кафето и магнезиумот е дека сè додека консумирате умерено количество кафе дневно – до две шолји, не треба да се грижите за недостаток на магнезиум, ако вашата исхрана е здрава или ако ја земате препорачаната дневна доза на магнезиум од 375 мг преку суплементи, што е најбезбеден начин да си ја обезбедите потребната доза на овој неопходен минерал за здравјето и општото функционирање на организмот.

Фото: Unsplash