Компостирање во стан – да, можно е (ВИДЕО)

Ако ви е преку глава од полната корпа за отпадоци, ако сте еколошки освестени и ужасно ве нервира онаа недостижна една тегла отпад годишно на Беа Џонсон, немате изговори да не почнете да компостирате дури и ако живеете во мал стан.

0
411

Компостирањето е природен процес на рециклирање на биоотпадот што можеме самите да го започнеме и да го следиме. Биоотпадот се состои од кујнски отпад (остатоци од подготовка на храна), градинарски и зелен отпад. Можеме да компостираме на куп во градината или во некој сад, на балкон или дури и во станот!

Зошто да компостираме?

Затоа што на тој начин го намалуваме загадувањето на почвата, водата и воздухот
Го намалуваме обемот на отпад во контејнерите за ѓубре (39% од отпадот од домаќинствата е биоотпад)
Го олеснуваме системот за управување со отпад
Произведуваме квалитетно природно ѓубриво
Ја подобруваме структурата и плодноста на почвата
Го намалуваме загадувањето под земја со исцедок од депониите
Го намалуваме производството на стакленичкиот гас метан
Ја штитиме животната средина
Заштедуваме пари (бесплатно органско ѓубриво)
Ја подигнуваме свеста на најблиските за важноста на рециклирање на биоотпадот.

Каде да компостирам?

Ако размислувате за компостирање во стан, најидеалното место е балконот. Местото за компостирање не зазема многу простор (доволен е простор со големина на кофа). Ако немате балкон, можете да најдете место и во кујната. Не грижете се, нема да смрди. Можете сами да го подготвите садот за компостирање и тоа многу лесно.

Чекори за компостирање во станот:

На сад со волумен 40-60л со капак, се прават дупчиља со дијаметар од 4мм на растојание од 5-10 цм во сите насоки
На дното на садот ставаме околу 5-10 цм суви гранчиња за дренажа (дренажа на вода) кои исто така ќе служат како џеб за подобра циркулација на воздухот и дренажен слој во случај на прекумерна акумулација на влага.
Потоа ставаме тенок слој картон и околу 5-10 цм суви или свежи лисја
Конечно, додаваме тенок слој почва што делува како природен активатор бидејќи содржи микроорганизми кои ќе го стимулираат и одржат процесот на распаѓање.
Потоа додаваме органски (влажен) отпад од кујната кој истовремено се меша со јаглероден (сув) материјал (слама, лисја, гранчиња, сецкан картон) во сооднос 2:1 (влажно:суво).

На секои 2-4 дена содржината треба да се измеша заради вентилација, исто така треба да се внимава да не биде премногу влажна. Ќе добиеме квалитетен и избалансиран компост ако измешаме што е можно повеќе различни и сечкани материјали (сечкаме сè на големина од палец).

Кога да се компостира?

Биоотпадот можете да го рециклирате цела година. Во зима, треба да се обрне внимание на односот на сув и влажен отпад. За време на есента, добро е да зачувате суви сечкани гранчиња и лисја, кои потоа ќе ги мешате со влажните кујнски остатоци.

Што НЕ се компостира?

Обоени весници и списанија, пластика, метал, стакло, лекови, вреќи од правосмукалка, хартиени пелени, пепел од јаглен, облека и обувки, цигари, измет од кучиња и мачки, коски, месо, маснотии, јадења од месо и риба, осеменет плевел, заболени растенија, лисја од орев, дрво што било обоено или лакирано, отпад од хартија и стакло, биоотпад што е во контакт со масло, бензин, масла и заштитни бои и пестициди, остатоци од течна храна, млечни производи, масла и маснотии, амбалажи, гума, опасен отпад.

Дали смрди?

Прекумерната влажност предизвикува гниење и непријатен мирис. Со недостаток на вода, напротив, процесот на распаѓање запира, бидејќи микроорганизмите не можат да “работат” без вода. Значи, ако се придржуваме до односот на влажен и сув отпад (2: 1) и се грижиме за вентилација на компостот, нема да има непријатни мириси. Покрај тоа, по околу 30 дена, компостот треба да има пријатен мирис на шумска почва.

Фото: Pixabay