Колку долго смеете да ги чувате јаболката?

Kако и другите овошја и зеленчуци, јаболката исто така имаат рок на траење и нивното консумирање по истекот на рокот може да биде небезбедно.

0
514

Сочните јаболка се една од најздравите намирници на светот, и веќе одамна се сметаат за „супер храна“. Ова овошје има голем број здравствени придобивки, затоа дефинитивно треба да биде составен дел од вашата секојдневна исхрана.

Сепак, како и другите овошја и зеленчуци, јаболката исто така имаат рок на траење и нивното консумирање по истекот на рокот може да биде небезбедно.

Затоа, важно е да знаете што можете да направите за да ги зачувате вашите јаболка што е можно посвежи и кога дефинитивно не би требало да ги консумирате.

Колку долго траат јаболката?

Колку долго ќе траат јаболката, зависи во голема мера од тоа кога се набрани и како се чуваат од тој период.

Многу дистрибутери на овошје чуваат јаболка во контролирани услови што ги одржуваат свежи неколку месеци пред да пристигнат во продавниците. На пример, корпите за јаболка честопати се третираат со гас наречен 1-метилциклопропен (1-MCP). Примената на 1-MCP го спречува зреењето на јаболката во складиштето со блокирање на дејството на етиленот, безбоен гас што го активира процесот на зреење на производот. Сепак, зреењето продолжува откако јаболката ќе се отстранат од овие услови. За потрошувачите, најважен е начинот на кој тие ги чуваат јаболката дома, вклучително и температурата на која се чуваат и дали се измиени или исечени.

Еве го приближниот рок на траење на јаболката, во зависност од начинот на подготовка и чување:

  • Во шпајз: 3 недели
  • Во фрижидер: 4-6 недели
  • Еднаш исечени: 3-5 дена во фрижидер, 8 месеци во замрзнувач
  • Сос од јаболко: 7-10 дена во фрижидер, 2 месеци во замрзнувач
  • Зготвени, на пример, пита со јаболка: 3-5 дена во фрижидер

Рокот на употреба на јаболката варира од неколку недели до неколку месеци, во зависност од методот на подготовка и начинот на чување.

Како да знаете дали на јаболкото му истекол рокот?

Свежите јаболка се цврсти, имаат светла кора и пријатно мирисаат. Тие немаат темни дамки или области на кои бојата е променета. Кога ќе ги гризнете, треба да бидат крцкави и сочни.

Еве неколку показатели дека јаболкото почнало да се расипува:

• Меки места

• Дупки и кафени дамки

• Збрчкана кора

• Течност која истекува од кората

• Благ или зрнест вкус

Затоа, најдобро би било да ги фрлите меките јаболка, кои покажуваат кој било од овие знаци. Причината за ова е содржината на влага под кората, што може да укаже на контаминација.

Ризици од јадење на јаболка со истечен рок

Иако јадењето јаболка што почнале да се расипуваат не е секогаш опасно, ова овошје, како и другите свежи производи, е подложно на раст на мувла. Мувлата настанува поради микроорганизми па кај некои луѓе може да предизвика алергиски и респираторни реакции. Некои микроорганизми можат да бидат одговорни за многу болести кои се пренесуваат со храна. Јаболките исто така подлежат на микотоксин наречен патулин. Кога се консумира во големи количини, патулин може да предизвика мачнина и чиреви, па дури и да го зголеми ризикот од рак.

Микотоксините исто така можат да ги уништат и бактериите во вашите црева, што може негативно да влијае на вашиот имунолошки систем и да го зголеми ризикот од развој на други болести. Значи, најдобро е да се фрлаат јаболката кои покажуваат знаци на истекување, затоа што носат ризик од отровна мувла.

Како да го продолжите рокот на траење на јаболката?

Зголемувањето на рокот на траење на јаболката може да биде едноставно како и практиката на добро складирање дома. Еве неколку работи што можете да ги направите за да ги одржите вашите јаболка свежи колку што е можно подолго:

• Немојте да ги миете јаболките сè додека не сте подготвени да ги консумирате

• Оставете ги јаболките во целосна форма сè додека не се подготвени за јадење, бидејќи изложеноста на кислород може да ја зголеми стапката на оксидација и распаѓање

• Целите јаболка чувајте ги во поладни фиоки наместо во шпајзот, бидејќи поладните температури подолго ја одржуваат свежината.

• Исечете јаболката на парчиња во мешавина што содржи 1 лажичка (5 ml) сок од лимон на 1 чаша (240 ml) вода за да се забави појавата на кафеава боја која се формира како дел од процесот на природна оксидација

• Јаболките завиткајте ги во пластична или хартиена кеса за да го спречите ширењето на етиленот, кој го поттикнува созревањето

Со практикување на некои од овие едноставни совети за подготовка и чување на овошјето дома, можете подолго да уживате во свежите јаболка.

Фото: Pixabey