Кока-колата ги претстави првите шишиња од рециклиран пластичен отпад од океанот

Влијанието на овој вид на рециклирање треба да се почувствува на глобално ниво, бидејќи ќе се намали бројот на пластични производи за еднократна употреба, како и количината на пластика што не може да се рециклира.

0
306

Поголемиот дел од океанскиот пластиен отпад е многу тешко да се рециклира, бидејќи е во лоша состојба – со многу низок квалитет. Сега, благодарение на актуелниот нов процес овозможен од Кока-Кола, ова може да стане минато.

Компанијата – во партнерство со Ioniqa Technologies, Indorama Ventures и Mares Circulares – веќе изработи 300 прототипни шишиња од пластичен отпад – изваден од Средоземното Море и плажите – што претходно се сметаше за неупотреблив пластичен морски отпад.

Неупотребливата пластика е успешно рециклирана во висококвалитетна пластика со користење на оваа иновативна нова технологија! Кока-кола вели дека ова може да биде иднината на пакувањето.

Овие примероци на шишиња се состојат од 25% рециклирана морска пластика. Процесот во моментов е само доказ за концепт, оној за кој Кока-Кола тврди дека е „првиот успешен обид да се вметне океанска пластика во амбалажа со храна и пијалоци“.

Постапката што се користи за тоа се нарекува деполимеризација. Овозможува да се разложат и реформираат пластиките со низок квалитет, да се отстранат нечистотиите, а потоа повторно да се искористат како нов материјал што се користи за создавање ПЕТ пластика со висок квалитет. Пред да се сфати овој процес, пластиката со низок квалитет, непроѕирната и обоена пластика не можеше да се рециклира во шишиња.

Компанијата ги зголемува своите напори да ја подобри рециклажата и собирањето на своите производи во Западна Европа и ова е еден од начините на кои го прави тоа. Кока-кола планира да вметне претходно нерециклирачка и пластика со понизок квалитет во своите шишиња од 2020 година натаму.

Влијанието на овој вид на рециклирање треба да се почувствува на глобално ниво, бидејќи ќе се намали бројот на пластични производи за еднократна употреба, како и количината на пластика што не може да се рециклира. Така, терминот „пластика за еднократна употреба“ може да стане вишок во одреден момент, како во работењето на „Кока кола“, така и генерално, и се очекува оваа компанија да стане прва што ќе ги пакува своите производи во рециклирана амбалажа од пластичен отпад.