Како правилно се чува оризот?

Оризот е неизбежна намирница во многу јадења, прилагодлив е и можете да го направите на различни начини, како пилаф, сутлијаш, прилог со разни видови месо ... Но дали некогаш сте се запрашале дали може да се расипе?

0
568

Ако не се складира правилно, оризот може да развие мувла и да стане складиште за инсекти. Белиот ориз има подолг рок на траење од интегралниот. Ова е затоа што интегралниот ориз има поголема содржина на масло, што го скратува неговиот рок на траење. Додека белиот ориз лесно може да издржи 3-4 години, интегралниот ориз нема да може да издржи подолго од 8 месеци.

Најлесен начин да се спречи расипување е да се чува во херметички затворен сад. Изберете стаклен сад. Ова ќе ја спречи влагата и ќе го задржи оризот свеж. Друг начин за чување ориз е замрзнување во садови, па по потреба, одмрзнувајте ја потребната количина. Домаќинките овде прават грешка и најчесто го чуваат оризот во пакувањето во кое ќе го купат.

Како да препознаете расипан ориз?

Ако почне да се суши, ако развие мувла, ја смени бојата или почне да мириса чудно. Ова се главните показатели дека оризот се расипал. Во случај да забележите бубачки, треба веднаш да го фрлите.

Фото: Unsplash