Испробајте поздрави видови брашно

Иако го користиме најчесто и е најпрактично за употреба, белото пченично брашно не е најдобриот избор. Запознајте се со поздравите видови брашно и обидете се да ги вклучите во вашата исхрана колку што е можно повеќе.

0
302

Само белото пченично брашно нема многу витамини и минерали, бидејќи со преработката тие добри состојки од пченицата скоро исчезнале, а понекогаш производителите додаваат и некои конзерванси, па и фруктозен сируп. Ние нема да ви кажеме да се откажете од него целосно, но препорачливо е да го комбинирате со други видови брашно или барем повремено да го замените со поздрави опции.

Пченкарно брашно

Не содржи глутен и е поздрава алтернатива од белото брашно. Содржи многу хранливи материи и повеќе витамини и минерали отколку белото брашно. Пченкарното брашно ве заситува, бидејќи апсорбира вода и го исполнува дигестивниот тракт, но исто така значително го подобрува варењето. Не содржи холестерол, но има важни фитонутриенти и антиоксиданти. Користете го во мафини, направете проја, палента,…

Спелтино брашно
Има помалку калории од обичното пченично брашно и повеќе протеини и минерали. Луѓето со чувствително варење подобро го поднесуваат. Сепак, содржи глутен, така што не е за луѓе кои не го поднесуваат добро. Ако го користите во рецепти, не го мешајте многу, бидејќи лесно се раствора.

Наут

Брашното од наут им дава на јадењата по малку јаткаст вкус, изобилува со протеини и можете да го користите во сите јадења, од печење до супи и сосови. Може да се направи со печен или непечен наут. Има двојно повеќе протеини од брашно од пченичното брашно од цели зрна и 6 пати повеќе од обичното повеќенаменско брашно. Наутот е одличен извор на фолати, а содржи и витамин Б6, железо, магнезиум и калиум.

Брашно од цели зрна

Го нарекуваат интегрално, понекогаш и грахам. Ова брашно се добива со мелење на исчистени и подготвени житарки без просејување. Ги содржи сите делови на житното зрно и затоа е најповолно за човечка исхрана. Има 3 до 10 пати поголеми количини на одредени минерали и витамини од преработеното бело брашно. Исто така, содржи и повеќе здрави масти и протеини.

Просо

Брашното од просо е без глутен и е богато со железо, фосфор, витамини, растителни влакна, магнезиум,… Се тврди дека ги зајакнува бубрезите и панкреасот, па дури и помага како превенција од абортуси. Покрај тоа, го намалува растот на бактерии во устата и се смета за најдобра житарка за борба против прекумерниот раст на кандида. Одличен е за оние кои имаат проблеми со варењето на храната. Најдобро е да го користите во мешавина со други видови брашно, бидејќи е доста растресито.

Хељда

Има многу протеини и растителни влакна и секако е подобра опција од обичното бело пченично брашно. Исто така, има повеќе витамини и минерали. Практично можете да го користите како замена за месо, а одлично е и против холестеролот. Според некои истражувања, брашното од хељда е исто така многу корисно за оние со дијабетес и е совршено за варење. Според некои, тоа е најдобрата опција за оние со слабо варење.

Брашно од семки

При подготовка на храна, особено колачи, можете да користите дополнителни здрави верзии на брашно направено од разни мелени семиња. Во оптек се семе од тиква, сусам, лен, чиа.

Како да го замените белото пченично брашно?

Еве и насоки како да го користите ова брашно како замена за белото пченично брашно:

1 шолја пченкарно брашно = 1 шолја бело брашно

1 шолја интегрално брашно = 1 шолја бело брашно

7/8 шолја брашно од леблебија = 1 шолја бело брашно

3/4 шолја брашно од просо = 1 шолја бело брашно

7/8 шолја брашно од хељда = 1 шолја бело брашно

1 шолја спелтино брашно = 1 шолја бело брашно

Со потемните брашна, секогаш користете двојно повеќе прашок за пециво.

Фото: Pixabay