Имате 10 минути време? Направете хумус од авокадо и спанаќ

Ако ви здодеале јадењата што ги подготвувате секој ден и сакате да ја збогатите вашата кујна со нешто ново, имаме совршен предлог! Овој хумус од авокадо и спанаќ е кремаст, здрав и неверојатно вкусен.

0
363

Овој хумус од авокадо и спанаќ е вкусен и здрав, а поради бојата изгледа многу ефектно и одлично оди со тостови, сендвичи, салати или како намаз за крекери. И можеби најдобро од сè, ви требаат само 10 минути за да го подготвите!

Еве што ви треба.

Потребни состојки за хумус од авокадо и спанаќ:

400 гр наут
90 гр свеж спанаќ
1 зрело авокадо
1 лимон
1 лажичка сол
3 лажици маслиново масло
3 лажици вода
2 лажици таан
1 чешне лук
прстофат ким
прстофат црн пипер

Приготвување:

Исплакнете го и исцедете го наутот. Исцедете лимон во истиот сад.

Потоа, додадете ги сите состојки во блендер. Мешајте додека не се изедначи смесата.
Пробајте и по потреба додадете повеќе сол, црн пипер или сок од лимон.

Послужете со маслиново масло, сусам и свежи зачински билки.

Чувајте го во херметички затворен сад во фрижидер и искористете го во рок од 3 дена.

Дополнителен совет: Како да ја направите смесата супер кремава?
Постојат мали трикови кои ќе ви помогнат да го направите тоа!

Прво, мешајте ги состојките во блендер подолго време, најмалку 3 минути. Ако мислите дека е доволно кремасто, промешајте го уште една минута. На тој начин состојките совршено се комбинираат и станува убаво и мазно.

Друг совет е да изберете зрело авокадо. Тоа е помеко и ќе придонесе за текстурата на хумусот. Идеално, оставете го да созрее дома, на собна температура. На овој начин ќе добиете зелено, меко авокадо без здодевни дамки. Сепак, имајте на ум дека процесот на зреење може да трае до пет дена. Ако сакате да го забрзате процесот на зреење, чувајте го авокадото близу до јаболка, тоа ќе го забрза зреењето.

Конечно, ако вашиот хумус е премногу цврст, додадете повеќе вода или маслиново масло. Ова ќе помогне да се регулира густината.

Фото: Pexels