Зошто треба редовно да јадете свинска маст?

Иако некои од нејзините корисни елементи се губат при термичката обработка, витамините Б4 и Е, како и селенот, остануваат. Покрај тоа, свињите кои пораснале на пасишта или често биле на сонце имаат огромна количина на витамин Д во маста (повеќе има само во црниот дроб на бакаларот).

0
498

Свинската маст е единствен производ кој е ценет во разни кујни во светот. Долго време, свинската маст се почитуваше не само заради благодетта и содржината на калории, туку и заради неутралниот вкус и мирис, што овозможило успешна употреба на производот при готвење.
На крајот на краиштата, нашите предци лекувале со маста разни болести, од ќелавост до алкохолизам.

Придобивки од свинската маст

Како и секој друг производ, маста може да се купи во продавница, но домашниот производ е многу поздрав и повкусен.

Таа може да се користи за пржење месо или зеленчук, се додава во брашно и во слатки. Можете исто така да ја користите и како меѓуоброк – само намачкајте ја на парче црн леб и посолете или ставете црвен пипер. Можете исто така да додадете лук, црн пипер, зачински билки или некој друг зачин.

Посебно треба да се споменат здравствените придобивки на маста. И покрај фактот што некои од нејзините корисни елементи се губат за време на термичката обработка, витамините Б4 и Е, како и селенот, остануваат. Покрај тоа, свињите кои пораснале на пасишта или често оделе на сонце имаат огромна количина на витамин Д во маста (повеќе има само во црниот дроб на бакаларот).

Б4 (холин) помага во регулирање на метаболизмот на мастите и протеините во организмот, има корисен ефект врз срцето, спречува формирање на тромби и го лекува црниот дроб. Витаминот Е ги зајакнува крвните садови, го подобрува згрутчувањето на крвта и регенерацијата на ткивата.

Маста веќе долго време се користела како лек: ги подмачкувала болните зглобови, лекувала егзема, настинки и други болести.

Со губењето на косата, проблематичните области на кожата едноставно се премачкуваат со маст, а потоа се исплакнуваат со топла вода. Постапката се повторува неколку пати. Со текот на времето, косата навистина почнува да расте.

Во случај на болка во зглобовите, ноќе се мачкале со свинска маст, се покривале со восочна хартија, топло се завиткувале и оставале така до утрото. Ако во маста се додадел мед, ефектот на лекување бил уште подобар.

Во козметологијата, мастата се користи за чистење на лицето, отстранување на воспалителните процеси и зајакнување на косата. Витаминот Д го забавува стареењето на кожата, го отстранува лупењето и сувоста, ја прави кожата мека и кадифена. Витаминот Б4 ја подобрува регенерацијата на клетките, ја прави кожата еластична. Витаминот Е ја измазнува кожата. Селенот спречува појава на акни.

На пример, можете да користите само маст без додавање други состојки за лекување на испукана и излупена кожа. Едноставно тријте ја мастата во кожата 7-10 минути. Главната работа е внимателно да водите сметка за кожата околу очите – тука маста треба да се нанесува со лесни движења со такање. Потоа избришете се со хартиена салфета.

Нашите прабаби готвеле исклучиво на животинска маст и страдале многу помалку од кардиоваскуларни болести. Но, денес, кога користиме растителни масла, таквите болести сè уште се појавуваат.

Животинските масти полека се враќаат во употреба, што не е изненадувачки, имајќи ја предвид нивната незаменливост за организмот.

Сепак, лекарите не им препорачуваат свинска маст на дебелите луѓе, како и на оние кои имаат проблеми со создавање на жолч, неопходна за варење на масната храна.

Но, во разумни количини, овој производ дефинитивно заслужува да биде во секоја кујна, нели?

Фото: Unsplash