Едноставна замена за квасец

Ако сте останале без квасец или не сакате да го користите, не мора да се откажувате од рецептите што содржат квасец бидејќи можете брзо да направите едноставна замена за квасец. Состојките веројатно веќе ги имате дома.

0
434

Кога се мешаат квасецот, брашното и водата, се ослободуваат шеќери кои квасецот ги поништува и се ослободува јаглерод моноксид,кој е всушност одговорен за растот на тестото.

Сличен ефект се постигнува со мешање на сода бикарбона и киселина, а најмногу се препорачува сок од лимон.

Рецепт:

Измешајте еднаква количина сода бикарбона и сок од лимон, такашто вкупната количина се поклопува со грамажата на квасецот наведен во рецептот.

Совет:

Уште една добра работа е што во овој случај за да нарасне тестото правилно, не треба да го оставате да стои, напротив, треба да го ставите во рерна што е можно поскоро.

Фото: Pixabay