Модрите патлиџани се одлични свежи, кога им е сезона, ама за да не ви недостасуваат и во зима, се надеваме дека си ги подготвивте за туршија. Има најразлични верзии на кои можете да го направите тоа.
За нас, од „Арт кујна“, ова е најдобрата варијанта. Се бираат оние малечки модри патлиџани, се обаруваат кратко, колку да омекнат, потоа се ставаат во цедалка и врз нив се става нешто тешко за убаво да се исцедат.
Засечете ги и наполнете ги со сечкани свежи црвени пиперчиња (од оние последните), сечкани оревчиња, сечкан магдонос и секако, сол и маслиново масло.
Наредете ги во тегла и прелијте ги со маслиново масло. Затворете ја теглата и туршијата е готова.
Со време маслиновото масло се здрвува, но кога ќе го извадите од теглата за да замезите, маслото се опушта, а ако не ви е доволно, слободно додадете уште. Вкусот е фантастичен.