Чварките се подеднакво здрави како и чиа семето?!

Во последниве години, чиа семето стана неизбежен дел од трпезата на секој што води сметка за својата исхрана и одговорно се однесува кон своето здравје. И, храната што е присутна во нашата кујна со децении, како крцкавите чварки, беа обвинети дека лошо влијаат на здравјето.

0
7742

Мораме да признаеме дека просечeн човек е прилично збунет од контрадикторните информации, теории, од различните режими и видови на исхрана. Кога ќе се повлече цртата, зеленчукот е составен дел на секој од препорачаните режими, и секој ден сме изненадени од некои нови информации што пристигнуваат како резултат на некое истражување. А ова ќе израдува многумина.
Омилениот традиционален гурмански деликатес, чварките, се богати со протеини и масти и не содржат трошка јаглехидрати, поради што се добри за сите оние кои се на диета без јаглехидрати.

Што е уште поинтересно, составот на крцкавите чварки е донекаде сличен на составот на моментално најпознатата здрава храна – чиа семето. Имено, овие семиња се богати со масти, влакна, протеини, есенцијални минерали и антиоксиданти.
Сигурни сме дека секој доктор ќе застане на страната на чиа семето, поради високата калориска вредност и големиот процент на маснотии содржани во чварките, но сепак, новите студии покажаа дека чварките се неправедно обвинети дека лошо влијаат врз здравјето.

Фото: Pixabay