Дали знаете што се крие зад бројот E100 на декларацијата?

Ако наидете на ознаката E100 на декларацијата на прехранбените производи, не бегајте како од ѓавол, бидејќи зад тој број се крие ознака за природното жолто боило - куркумин, кој има антиинфламаторно, антисептично и антивирусно својство.

0
414

Адитивите помагаат да се задржи нешто во згусната, прашкаста или цврста состојба, тие го подобруваат мирисот, вкусот, кремавото или некое друго својство. Но не се сите штетни.

Овие супстанции се одговорни за преживувањето на чоколадото во цврста состојба или за фактот дека јужното овошје успева да стигне до нас во адекватна состојба.

Адитивите го чуваат и млекото во прав, како и лебот во фолија.
Некои од адитивите се користат за да ги измамат луѓето и всушност да платат нешто повеќе од неговата вредност. Одличен пример за тоа се честите случаи на боење на белото брашно што се продава како црно или додавање на вкусови и бои на овошни сокови кои всушност имаат минимален процент на овошје или само екстракт од одредено овошје.

Во согласност со постојните законски прописи, секој производ мора да има декларација на која ќе бидат испишани адитивите означени со Е-број.

Но ако наидете на ознаката E100 на декларацијата на прехранбените производи, не бегајте како од ѓавол, бидејќи зад тој број се крие ознака за природното жолто боило – куркумин, кој има антиинфламаторно, антисептично и антивирусно својство.
Куркуминот е природен пигмент и највредната состојка на куркумата, коренесто растение од Азија. Куркумата е карактеристична состојка за јадењата во Бангладеш, Малезија, Шри Ланка и Индонезија. Низ историјата се користел како зачин, лековито средство и текстилна боја.

Зачинскиот прав од куркума игра важна улога во индиската кујна и другите кујни од Јужна Азија, а поради познавањето на бројни корисни ефекти врз здравјето, тој е сè поприсутен во кујните на западниот свет. Тоа е дел од кари правот – мешавина од 20 билки и семиња, чија карактеристична боја може да му се припише на куркуминот.
Куркумата или, како што уште се нарекува, индискиот шафран, освен главниот адут – куркуминот, содржи и голем број витамини и минерали. Тој е одличен извор на манган, железо, калиум и витамин Б6. Бидејќи една лажичка обично се додава во оброкот, калорискиот придонес е занемарлив и изнесува само 8 калории.

Ние ви донесуваме пет придобивки од куркуминот, кој понекогаш се крие и под ознаката E100 на декларациите.

1. Добар е за здравјето на црниот дроб

Куркумата помага да се намали штетата од патогени и токсични соединенија како што се тешки метали, зрачење, никотин и други хемикалии.

2. Штити од артритис

Моќните антиинфламаторни својства на куркумата веќе долго време се користат во старата индиска и ајурведска медицина како третман за воспалителни нарушувања како што се артритис и ревматоиден артритис.

3. Помага при заздравување на раните

Куркумата има антисептички и аналгетски својства. Во минатото го ставале на рани и расекотини за да ги лекува, но и за да се избегне инфекција.

4. Добар е за срцето

Куркумата е ефикасна во спречување на оксидација на холестеролот и создавање плаки на крвните садови, со што се намалуваат шансите за развој на кардиоваскуларни болести.

5. Помага при кожни болести

Куркумата е многу ефикасна кај кожните болести. Измешајте ја во крем или направете маска и нанесете ја на проблематичните области.

Фото: Unsplash