Дали го прескокнавте појадокот утрово?

Прескокнувањето на појадокот е поврзано со нарушувања на расположението кај возрасните. Исто така, прескокнувањето на првиот оброк во денот 4 или 5 пати неделно може да доведе до зголемен ризик од развој на дијабетес тип 2 за 55%.

0
109
Фото: Pexels

Појадокот обично се нарекува „најважниот оброк во денот“.
Но, дали е тоа вистина или само мит?

Приближно 25% од луѓето го прескокнуваат овој оброк секој ден, па дури тоа стана и тренд. Прескокнувањето на појадокот е поврзано со нарушувања на расположението кај возрасните. Луѓето кои не јадат наутро имаат тенденција да имаат депресија почесто. Исто така, прескокнувањето на првиот оброк во денот 4 или 5 пати неделно може да доведе до зголемен ризик од развој на дијабетес тип 2 за 55%. Исто така, може да се поврзе со ниско ниво на шеќер во крвта.

Кога нивото на гликоза во крвта се намалува, тоа резултира со брзи промени на расположението, како општото расположение и раздразливост. Затоа, не треба да биде понизок од 70 милиграми на децилитар (mg / dL).

Ако го прескокнете појадокот, веројатно сте запознаени со следниве појави.

Можете да се здебелите

И покрај идејата дека прескокнувањето појадок секој ден може да доведе до губење на тежината, тоа не е сосема точно. Некои истражувања покажаа дека ако не јадете наутро, тоа може да биде поврзано со дебелеење, не само кај децата и помладата популација, туку и кај постарите лица. Ова може да се случи затоа што прескокнувањето на појадокот подоцна може да ги натера луѓето да јадат уште повеќе.

Јадењето пред спиење доведува до зголемување на телесната тежина. Но, една студија исто така открива дека прескокнувањето на појадокот може да предизвика зголемување на телесната тежина дури и ако не се прејадете во остатокот од денот затоа што внатрешниот часовник на организмот е нарушен или метаболизмот се забавува.

Вашето расположение се влошува

Прескокнувањето појадок е поврзано со нарушувања на расположението кај возрасните. Луѓето кои не јадат наутро имаат тенденција да имаат депресија почесто. Исто така, прескокнувањето на првиот оброк во денот 4 или 5 пати неделно може да доведе до зголемен ризик од развој на дијабетес тип 2 за 55%. Исто така, може да се поврзе и со ниско ниво на шеќер во крвта.

Кога нивото на гликоза во крвта паѓа, тоа резултира со брзи промени на расположението, како што се општото расположение и раздразливост. Затоа, не треба да биде помало од 70 милиграми на децилитар (mg / dL), пренесува Bright Side.

Се чувствувате уморно помеѓу 12 и 16 часот.

Наутро, по долга пауза без храна, резервите на гликоген се ниски и ви треба повеќе енергија за да работите продуктивно. Кога појадувате, вашето тело почнува да ги разградува масните киселини за да ја произведе потребната енергија. Ако не појадувате, дури и ако се чувствувате добро наутро, може да се чувствувате многу исцрпено за неколку часа. Исто така, може да се обидете да се фокусирате на работите и да се чувствувате уморни попладне.

Остроумност

Истражувачите откриле дека испрекинатиот пост има неколку корисни ефекти. Овој вид на исхрана значи дека секојдневно минувате низ периоди на пост (обично се состои од 8 часа јадење и 16 часа пост).

Значи, ако го прескокнете појадокот за да ги завршите овие 16 часа, тоа всушност може да биде добро за вашиот мозок, а вашата меморија може да се подобри.

Вашиот процес на стареење може да се промени

Можеби е тешко да се поверува, но прескокнувањето појадок може да го одложи стареењето. Ограничувањето на калориите и испрекинатото постење може да помогнат во зголемување на хормонот за раст и намалување на нивото на инсулин. Сепак, некои луѓе наместо тоа може да ја прескокнат вечерата.

Фото: Pexels