Леќата ја направивме без масло, ама навистина не е тешко, ако баш сакате, да си додадете на крајот во веќе зготвената леќа 1 лажица маслиново масло.
Состојки:
500 г црвена леќа
2 големи моркови
1 голем компир
1 батат (сладок компир)
1 кромид
1 конзерва пелати
1,5 л вода
сол, црн пипер, кари, куркума, сечкан свеж млад кромид или млад лук
Приготвување:
Исечете ги морковите, компирот, бататот и кромидот, исплакнете ја леќата и веднаш додадете зовриена вода. Зачинете со сол и мелен црн пипер и додадете ги сечканите пелати од конзерва. Добро измешајте и оставете да врие околу 15-20 минути. На крајот додадете по желба кари или куркума или и од двата зачини и исечкан свеж кромид или лук.
Фото: Pixabay