Алергијата на лук не е вообичаена, но може да биде опасна

Алергијата на храна, дури и на лукот, е резултат на грешка во имунолошкиот систем. Со оваа алергиска реакција, имунолошкиот систем реагира на храната како супстанца опасна за организмот.

0
196

Сите знаеме колку е корисен лукот, но и тој може да предизвика алергиска реакција. Оваа алергија на лук е многу ретка. Многу експерти сметаат дека лукот е хипоалерген производ. Затоа, не се смета за алерген.

Алергиите најчесто ги предизвикуваат празот, кромидот и зелените лисја, а поретко лукот. Ова го покажува статистиката.

Алергијата на лук е иста како и секоја друга алергија на храна.

Симптоми на алергија на лук се – надуеност, гадење, дијареја, повраќање, црвена кожа, чешање на очите, грчеви во стомакот, течење на носот, рапава кашлица, често кивање, отечен јазик и усни, грчеви во дишните патишта, осип.

Во тешки случаи на алергија на лук, се забележува синдром на астма, анафилактичен шок и развој на ангиоедем. Тешката алергиска реакција се заканува на човечкиот живот. Со овие компликации, веднаш треба да побарате медицинска помош. За среќа, компликациите како резултат на алергиска реакција на лук се многу ретки.

Осипот кај алергијата на лук во повеќето случаи се јавува во пределот н стомакот.

Досега наведените симптоми се добиваат во рок од неколку минути по консумирањето на лукот или до два часа.

Ако имате алергија на лук или се сомневате на тоа, најдобро е да избегнувате да го консумирате.

Треба да се внимава многу на бебињата и малите деца. Кога се воведува одредена храна, тие се даваат во многу мали количини и постепено се зголемуваат. Ова е направено затоа што родителите сè уште не знаат дали и на што е алергично нивното дете.

Алергиската реакција на лук кај бебињата може да биде предизвикана од неразвиениот дигестивен систем.

За алергиите на храна, многу е важен и наследниот фактор. Ова значи дека ако некој од родителите на детето страда од алергии, тогаш шансата дека и тоа ќе развие алергија е 50 проценти. Ако и двајцата родители страдаат од алергии, тогаш шансата детето да развие алергија станува 90 проценти.

Фото: Pixaby