Ако имате Хашимото, важен чекор во лекувањето е промена на исхраната

Покрај соодветната терапија со лекови, важна улога во третманот на Хашимотовата болест има исхраната без глутен, но и друга евентуално проблематични намирници и внимателна суплементација со нутриенти за кои е утврдено дека пациентот има недостаток.

0
951

Хашимото Тироидитис или Хашимотова болест е секако една од најчестите болести на тироидната жлезда во современото општество. Тоа е автоимуна болест кадешто телото ги напаѓа сопствените клетки на тироидната жлезда и со тоа ја намалува способноста на оваа жлезда да ги произведува скапоцените хормони потребни за работа на секоја клетка во телото. Имајте на ум дека Хашимотовата болест не се развива сама по себе. Функционалната медицина препознава многу причини за оваа болест, а меѓу најважните се и проблемите со дигестивниот систем, односно присуството на синдром на цревна пропустливост, што е во основата на автоимуната реакција.

Инфекцијата со вирусот Епштајн-Бар или вирусот Херпес Симплекс, потоа бактериите H.Pylori и Лајмската болест можат да бидат една од причините за развој на Хашимотова болест. Хроничниот стрес што доведува до нарушување на дисрегулација на оската хипоталамус-хипофиза-надбубрежна жлезда, недостатоците во исхраната и изложеноста на токсини (како што се тешки метали) се исто така чести предизвикувачи за развој на болеста.

Елиминирањето на глутенот од исхраната е императив

Ако имате Хашимотова болест, основниот чекор е да се позанимавате со функцијата на цревната бариера, односно да го излекувате присутниот синдром на пропустливост на цревата. Едно од најмоќните оружја за оваа намена е трајно отстранување на глутенот од исхраната. Имено, глутенот е препознаен како важен дел во развојот на нарушена пропустливост на цревата, по кога ќе влезе во крвотокот поради „дупките“ што ги предизвикал на цревната бариера, може кај некои лица да доведе до напад на имунитетот на сопствените клетки на тироидната жлезда .

Се проценува дека повеќе од половина од заболените од Хашимото може значително да ја олеснат воспалителната состојба и симптомите на болеста со елиминирање на глутенот од исхраната, но понекогаш тоа не е доволно. Така, за некои поединци, таквата интервенција ќе доведе само до мали подобрувања, што е знак дека треба да копаат подлабоко. Можно е проблемот да лежи во нетолеранција на некоја друга, можеби неочекувана храна. Во такви случаи, најдобриот чекор е да се спроведе елиминациска диета.

Со елиминациска диета до одговор

Ова е златен стандард во откривање на скриена нетолеранција на храна, заздравување на цревната бариера, намалување на воспалението и креирање план за исхрана кој најдобро одговара за вашето тело. Поедноставено, се спроведува со елиминирање од исхраната на 3-4 недели на храна што најчесто предизвикува проблеми, а тоа се глутен, млеко и млечни производи, јајца, пченка, соја, кикирики, морски плодови, свинско месо и преработки од месни производи, кафе и чоколадо.

По периодот на елиминација следи период на воведување на спорната храна, и на секои 3-4 дена се воведува по една намирница и внимателно се следат симптомите. Доколку намирницата не предизвика проблем, таа слободно се внесува во секојдневната исхрана, но доколку се појави реакција, треба да се исфрли на подолго време, односно додека не се залечи цревната слузница.

Елиминациската диета е најдобро да се прави во соработка со нутриционист за безбедно откривање на храната што го предизвикува проблемот, но исто така и врз основа на тоа да се создаде персонализирано мени кое ќе ги обезбеди сите потребни хранливи состојки и да се овозможи контрола на Хашимотовата болест.

Сојузнички додатоци во исхраната

Внесувањето на есенцијални хранливи материи кои ја поддржуваат функцијата на тироидната жлезда е исто толку важно како и отстранувањето на проблематичната храна од исхраната. Исхраната богата со намирници како зеленчук и овошје, месо и риба, здрави масти и слично. е основа за антиинфламаторно дејство и обезбедување на критичните хранливи материи, но поради современиот начин на живот понекогаш дури и најдобрата исхрана не е доволна за да се задоволат потребите на заболената тироидна жлезда.

Така, критичните нутриенти во случај на Хашимотова болест се селенот, кој се препорачува да се зема во форма на селенометионин, потоа цинк, железо и според некои автори, тиамин. Иако адекватното снабдување со јод е важно за производство на тироидни хормони, а недостатокот на јод е најчеста причина за хипотироидизам, според новите откритија, во случај на автоимуни заболувања, дополнителниот внес на јод може да ја влоши состојбата (особено ако не е внимателно избалансиран со селен) и не се препорачува.

Покрај соодветната терапија со лекови, важна улога во третманот на Хашимотовата болест има исхраната без глутен, но и друга евентуално проблематични намирници и внимателна суплементација со нутриенти за кои е утврдено дека пациентот има недостаток. Работата со експерт кој ја разбира позадината на автоимуниот процес и основните причини за болеста е секако одличен начин за ублажување и контрола на состојбата.

Текстот е од ТУКА.

Фото: Pexels